A Mazda a KODO-t ünnepli a Milánói Dizájn Héten

Aktuális
2013. április 15. hétfő, 21:20 | Szerző: SzaboZE
A Mazda – kihasználva a Milánói Dizájn Hét adta alkalmat – ismét tanúbizonyságot tett a szépség iránti szenvedélyes rajongásáról, melyet autóinak díjnyertes „KODO – A Mozgás Lelke” formanyelve is tükröz. Ikuo Maeda, a vállalat globális vezető formatervezője két regionális tervezésért felelős kollégájával vett részt az olaszországi rendezvényen, hogy a világ művésztársadalmának képviselőivel és az autóipar kreatív szakembereivel találkozva ihletet merítsenek egymás társaságából.

Maeda úr elhozta saját, hagyományokra rácáfoló alkotását is a jeles eseményre. A Maeda és hirosimai stábja által tervezett tárgy természetesen szintén a KODO tematikájára épül – az objektumot Peter Birtwhistle európai, és Derek Jenkins, amerikai főtervező társaságában leplezték le a Milánói Dizájn Hét alkalmából. Ezúttal azonban nem egy autóról volt szó, hanem egy provokatív bútorról: a KODO székről. Noha a futurisztikus KODO szék statikus tárgy, vonásai tagadhatatlanul mozgást sugároznak. A részletekbe menő figyelemmel megalkotott bútor egyértelmű azonosságokat mutat a Mazda KODO ihletésű modelljeivel: ugrásra kész, előre dőlő megjelenése a prédájára ugró vadállat feszültségét kelti a szemlélőben. Emellett a székben is felismerhető az a szépség és precizitás, amely a KODO formatervezőinek értelmezésében az igazi japán értékeket testesíti meg.

MACSMACS

„A Mazda az autóiparon túl a Milánói Dizájn Héten az egész világot szólítja meg. Azért jöttünk el ide, hogy ebben a stimuláló környezetben másokkal is megosszuk kreatív jövőképünket, kiterjesszük saját látóterünket, és reményeink szerint akár ihletet is adjunk másoknak. Úgy gondoljuk, hogy a KODO szék megalkotása során alkalmazott megközelítésünk akár autóink formatervére is befolyással lehet a jövőben. Alapelvünk, hogy minden olyan kihívást tárt karokkal fogadunk, amely kapcsán hitünk szerint valami egyedit teremthetünk. Így fejlesztjük autóinkat is” – mondta Ikuo Maeda, a KODO fejlesztési program vezetője.

KODO székKODO szék

A KODO szék több szempontból is releváns alkotás. Amellett hogy a KODO-ban megnyilvánuló mozgást és művészi értéket tükrözi, a szék a Salone Internazionale del Mobile, azaz a Milánói Dizájn Hét legfontosabb eseménye, a világ első számú bútorkiállítása szempontjából is érdekességgel bír. A széket a Mazda Kortárs Térben (Mazda Con-Temporary Space, MACS) leplezték le: ezt a különleges helyszínt Milánó egyik legfelkapottabb pontján, a Zona Tortonában hozta létre a Mazda a dizájnhét idejére. A „Mozgás” és a „Mozgás lelke” koncepciók köré tervezett MACS a vadonatúj Mazda6 mellett helyet ad Giuliana Cunéaz olasz alkotóművész kiállításának is, aki művészi látásmódjában sok ponton közösséget vállal a Mazda formatervezési filozófiájával.

MACSMACS

A Forma Fluens kiállítás, amelyet Giuliana Cunéaz kifejezetten a MACS-ra tervezett, 3D és HD videóinstallációk, valamint festett vásznak, szobrok, fényképek és rajzok segítségével egy olyan, magával ragadó utazásra kalauzolja el a látogatót, amely egy virtuális, metamorfózisos tájon átvezetve betekintést enged a nanotechnológia és egyéb tudományos vívmányok világába. A Forma Fluens kiállítás április 14-ig volt megtekinthető a MACS területén.

A „KODO – A Mozgás Lelke” formanyelvről

A Mazda új modellgenerációjának formanyelve, a „KODO – a Mozgás Lelke” a vadon élő állatok mozgásából merít. Az energiával és érzelmekkel teli KODO jól példázza a Mazda azon szándékát, hogy lenyűgözően kidolgozott, ugyanakkor kiváló hatásfokon üzemelő, vezetőközpontú járműveket hozzon létre. A vadonatúj Mazda6, a második sorozatgyártású KODO modell a közelmúltban győzelmet aratott a méltán híres 2013-as red dot formatervezési díjátadón, így mostantól joggal viselheti az elismert „piros pont” díjat. Az autó emellett a 2013. évi Világ Legszebb Autója (2013 World Design Car of the Year) díj döntőjébe is bekerült. A KODO formanyelv a mai napig számos egyéb elismerésben is részesült: a Mazda CX-5 kompakt szabadidőjármű, az első KODO modell elnyerte az Auto Bild szakfolyóirat 2012. évi Európai Formatervezési Díját, míg az új Mazda6 alapjait megtestesítő Mazda Takeri formatanulmány a Német Formatervezési Tanács 2012. évi autómárka-versenyében első helyet ért el a tanulmányautók kategóriájában.

A Milánói Dizájn Hét

A Milánói Dizájn Hét az 1961 óta éves rendszerességgel megrendezett bútorkiállítás, a Salone Internazionale del Mobile „oldalhajtásaként” létrehozott, szabadtéri rendezvény, ahol a művészek és a vállalatok a város szabadon megválasztott pontján mutathatják be formai alkotásaikat, installációikat. A világ legnagyobb bútorvásárán mintegy 2500 kiállító vesz részt, a Fiera Milano kiállítási területen idén mintegy 300 000 látogatót vártak. A milánói bútorkiállítás és a dizájn hét 2013-ban április 9. és 14. között zajlott.

A vadonatúj Mazda6

A Mazda új közép-/felsőközép-kategóriás zászlóshajója, a Mazda6 lágy vonalú karosszériája alatt a forradalmi SKYACTIV TECHNOLÓGIA teljes választékát vonultatja fel. A könnyű, ugyanakkor biztonságos kialakítású jármű kiváló hatásfokú motorjaival és sebességváltóival olyan dinamikus, lineáris közvetlenséget biztosít, ami különösen élvezetessé teszi vezetését. Sedan vagy Sportkombi kivitelben egyaránt a kategóriaelső üzemanyag-takarékosság, a kiváló menetteljesítmények és vezethetőség, valamint a kifinomult, tágas belső tér kompromisszumokat nem ismerő egységét nyújtja.

Mazda6 - 2012Mazda6 - 2012

Forrás: MMH sajtóközlemény

0
Még nincs értékelés

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely

Médiapartnerünk: carmania.hu