Leleplezték az első norvég RX-8 Hydrogen RE modellt Osloban

Aktuális
2009. május 15. péntek, 11:44 | Szerző: SzaboZE
Leverkusen, 2009. május 12. Tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között Oslóban bemutatták a Mazda egyik legújabb környezetbarát megoldást kínáló járművét, az RX-8 Hydrogen RE modellt. Az új technológiájú autót a legújabb HyNor hidrogén töltőállomás megnyitása alkalmából szervezett rendezvényen leplezték le. A kút átadásával a norvég nemzeti hidrogénprojekt hatalmas lépést tett előre az Oslo és Stavanger közötti 580 kilométeres út mentén létesítendő hidrogén infrastruktúra megvalósítása érdekében.

A történelmi eseményt megtisztelte jelenlétével a norvég korona-herceg, valamint a norvég közlekedési miniszter, Liv Signe Navarsete asszony is. Miután a herceg megtankolta az autót, a miniszter asszony vezette a Mazda bolygódugattyús, nulla emissziós hidrogén üzemű sportkupéját Oslótól Drammenig.

RX-8 Hydrogen RERX-8 Hydrogen RE

A modellfrissítésen átesett RX-8 alapjaira épülő RX-8 Hydrogen RE első példányát több is követi majd − a Mazda idén nyártól további norvég specifikációjú járműveket szállít a HyNor projekthez, kereskedelmi lízingszerződések keretében.

A norvég korona-herceg hidrogénnel tankolja az első RX-8 Hydrogen RE modelltA norvég korona-herceg hidrogénnel tankolja az első RX-8 Hydrogen RE modellt

A Mazda hidrogén üzemanyag terén végzett, 18 évnyi kutatási és fejlesztési munkássága eredményeként létrejött modell erőforrása kétféle üzemanyaggal működtethető. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó hidrogén üzemről benzinre váltson át, amennyiben a közelben nem áll rendelkezésére hidrogénkút.

Liv Signe Navarsete közlekedési miniszter asszony és Saito-sanLiv Signe Navarsete közlekedési miniszter asszony és Saito-san

A most bemutatott technológia csak egy azok közül a környezetbarát megoldások közül, amelyeket a Mazda „Fenntartható Zoom-Zoom” stratégiája keretében készül bevezetni: ilyenek például az új generációs, tiszta üzemű dízelmotorok, vagy az üzemanyag-takarékos stop-start rendszer, az i-Stop.

Forrás: Mazda Motor Hungary sajtóközlemény

Kapcsolódó érdekességek:
Egyedi tuningolt RX-8
RX-8 facelift Európában
Eco products 2008

0
Még nincs értékelés

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely

Médiapartnerünk: carmania.hu