Mazda a 2010-es Los Angeles-i Autókiállításon

Aktuális
2010. december 19. vasárnap, 10:12 | Szerző: SzaboZE
A Mazda észak-amerikai részlege (MNAO) három érdekességgel jelent meg a november 17-én kezdődő Los Angeles-i Autószalonon. A kiállításon a Mazda három újdonsággal szolgált a nézőközönségnek. Egy a Mazdától már régóta nem idegen környezetbarát tanulmány mellett bemutatásra került az új Mazda5 és a már korábban beharangozott Mazda Shinari sportkupé is.

Mazda MX-0 Zero

Az elmúlt hét év hagyományainak megfelelően a los angeles-i kiállítás részeként a Mazda Design amerikai csapata részt vesz azon a Design Challenge versenyen, melyet a szervezők a kaliforniai tervező-stúdiók között írnak ki, hogy bemutassák, szerintük milyen irányban alakul a jövőben az autók fejlesztése.

Ebben az évben a téma a Föld erőforrásainak kihasználásáról való lemondás volt. Olyan négyüléses, könnyűépítésű, ugyanakkor kényelmes és biztonságos személyautót kellett tervezni, melynek tömege nem haladhatta meg a 450 kg-ot, mindemellett a funkció és a vezetési élmény nem csorbulhatott, és a stílus sem eshetett a súlycsökkentés áldozatául. A kihíváshoz ezúttal német és japán stúdiók is csatlakoztak, így adva nemzetközi dimenziót a versenynek.

Mazda MX-0 Zero tanulmányMazda MX-0 Zero tanulmány

A Mazda észak-amerikai tervezőcsapata sajátjáénak érezte a feladatot; a Mazda ’grammstratégiája’ – melyet a Mazda az MX-5 összes generációjánál is sikerrel alkalmazott – is ebbe az irányba mutat.
Az elektromos hajtású tanulmányautó tervezésénél hasonló módon jártak el, szisztematikusan kivették a nagyobb tömegű alkatrészeket, és innovatív, könnyű anyagokkal (műanyagokkal, merevebb fémekkel) helyettesítették azokat. Ezáltal az MX-0 Zero kifejezetten környezetkímélő lett, gyártásában kevesebb nyersanyagra van szükség, működtetése pedig minimálisan terheli környezetét.

Derek Jenkins és csapata reméli, hogy pályaművét, a Mazda MX-0 (Zero)-t a zsűri – hasonlóan a 2008-as Mazda Kaan-hoz – prominens helyen értékeli.

Új Mazda5 – amerikai verzió

2005-ös bevezetése óta az Amerikában hatüléses egyterű, három egyszerűen hajtogatható
üléssorával, stílusos megjelenésével és kétoldali tolóajtajával egyedülálló minőséget nyújtott kategóriájában. A külső az új modell megjelenésével a Nagare-formanyelvnek megfelelően változott, valamint a műszaki tartalom is megújult: az új Mazda5 egy 2,5 literes, 157 lóerős, 4 hengeres motorral, kézi, vagy automatikus váltóval is rendelhető az amerikai piacon.

Mazda 5 US verzióMazda 5 US verzió

Mazda SHINARI

A stand igazi érdekessége az Európában már bemutatott Mazda SHINARI design-koncepció, amely elsőként képviseli a Mazda új, globális tervezési irányzatát, amely a ’KODO – a mozgás lelke’.

Mazda ShinariMazda Shinari

A Mazda főtervezője, Ikuo Maeda nemzetközi csapatával egy olyan négyajtós, négyüléses sportkupét tervezett, amely kifejező formába csomagolja az erőt, mely pl. egy meghajlított bambusznádban feszül. A SHINARI érzelmeket kelt, mellyel a Mazda azt szeretné elérni, hogy még több ember érezzen kedvet, hogy kipróbálja a Mazda által nyújtott vezetési élményt.

Forrás: Mazda sajtóközlemény

0
Még nincs értékelés

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely

Médiapartnerünk: carmania.hu