Növényi alapú műanyagokkal kísérletezik a Mazda

Aktuális
2008. június 15. vasárnap, 14:20 | Szerző: StationW
A japán gyártó a Hirosimai Egyetemmel működik együtt új, cellulóz-alapú műanyagok fejlesztésében és a gyártási technológiák tökéletesítésében. A kutatás célja azoknak a bioműanyagoknak a megtalálása, amelyek az autógyártásban is felhasználhatóak, és sem kőolajat, sem élelmiszernövényeket nem kell felhasználni a gyártásukhoz.

A Hirosimai Egyetem tudósai egy cellulóz-alapú polipropilén-származékkal kísérleteznek, amely elvileg lökhárítók, műszerfalak, és más burkolóelemek gyártására is alkalmas, az alapanyaga pedig bármilyen cellulóz-tartalmű növényi maradék lehet, a fűrészportól a szalmán keresztül akár az újrahasznosításra váró papírig. A Mazda azt reméli, hogy a közös fejlesztések eredményeképpen az új anyagot 2013-tól már sorozatgyártású típusokban is használhatják, egyrészt csökkentve ezzel az előállítási, és később a visszaforgatási költségeket, másrészt a gyártáshoz szükséges fosszilis alapanyagok mennyiségét.

Az autóiparban - különösképp a Mazdánál - egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetbarát gyártás, és az újrafelhasználhatóság kérdése ezzel is elősegítve a nyersanyagtakarékosságot - gondoljunk csak a legújabb tömegcsökkentési törekvésekre. Egyrészt a nagyobb piacokon ma már egyre komolyabb szabályoknak kell megfelelni, másrészt a költségek csökkentése felé is ez az út vezet. Épp ezért egyre gyakrabban találkozhatunk sorozatgyártású modellekben is kizárólag növényi alapanyagokból készülő kárpitokkal és biomasszából előállított műanyagokkal, amelyek hosszabb távon teljesen felválthatják a korábban használt, kőolaj-alapú anyagokat, ezzel óvva bolygónkat, és saját egészségünket is.

Forrás: http://totalcar.hu/magazin/hirek/?main:2008.06.15.&355835

0
Még nincs értékelés

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely