Takarékos motort fejleszt a Mazda

Aktuális
2008. szeptember 10. szerda, 09:39 | Szerző: SzaboZE
A Mazda legújabb sajtóközleményében egy eddig nem alkalmazott egyedi start-stop rendszert ismertet, amelyet már 2009-ben a nagyközönség számára szeretne elérhetővé tenni. A hagyományos start-stop rendszerek működését a városi piros lámpáknál való várakozás ténye ihlette, a megtakarítás ezáltal nem jelképes.

A motort az autó álló helyzetében leállítják, majd ha a gázra lép a vezető, az autó egy elektromos indítómotor segítségével indítja el a motort. Ezzel a technológiával városi környezetben kb. 10%-os üzemanyag megtakarítás is elérhető. A Mazdánál a technológia annyiban különbözik a korábbi rendszerektől, hogy a motor indítását nem elektromos motorra bízzák, hanem az egyik henger begyújtásával mozdítják meg a főtengelyt, így indítva el a mozgást. Ehhez az szükséges, hogy precízen megtervezve a motort, a tengely mindig egy megfelelő szögben álljon meg, ezzel az egyik hengerben a begyújtási pozícióhoz megfelelő állapotot eredményezve. A motor leállításakor ebbe a hengerbe üzemanyagot fecskendez a rendszer, így az égéstérbe már csak egy szikrára van szükség ahhoz, hogy elinduljon a motor. Indításkor tehát elég egy gyújtószikra, amely begyújtja az üzemanyagot és a hengert meglökve indítja el a motort.

Mazda SISSMazda SISS

A Smart Idle Stop System (SISS) elnevezést kapott technológia várhatóan 10%-os üzemanyagmegtakarítást eredményezhet városi környezetben. A mérések alapján ez a megoldás közel fele annyi idő alatt indítja el a motort (0,35mp), mint a hagyományos technológiák (hagyományos automata rendszerekhez képest végzett méréseket a gyártó) , így a megoldás még zökkenőmentesebbé teszi az elindulást a vezető számára, aki nem fog késedelmet érezni elinduláskor. A hír nem annyira új, korábban már értesülhettünk róla, most azonban konkrétan a Mazda megoldása került az asztalra. Reméljük hamarosan élőben is tesztelhetjük az eljárást.

5
Átlag: 5 (1 értékelés)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
horompoli.gabor képe
horompoli.gabor
2008-09-10 szerda, 10:18
 

És fixen csak egy kimondott hengeré lesz ez az indító szerep, vagy minden egyes leállításnál, épp az a henger, amely a épp a felső holtpont után néhány fokkal pihen meg. ?
Vagy ha csak egy kimondott henger lesz a paci, akkor az évek múlásával az nem lesz elhasználtabb a többinél? Mit tudom én, bármitől ?

horompoli.gabor képe
horompoli.gabor
2008-09-10 szerda, 10:21
 

Most olvastam el a lényeget:
"egy dugattyú mindíg a sűrítési ütemben a felső holtpont előtt legyen"

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely