Mazdaclub.hu "megnyitó beszéd" :)

Blogbejegyzés
2008. május 18. vasárnap, 19:47 | Szerző: mat323
Kedves Olvasó! Alkotóként nagy öröm számomra, hogy elkészült az oldal és végre használatba vehetik a lelkes Mazdafan felhasználók. Már több, mint egy éve megfogalmazódott bennem, hogy kellene egy igazi webkettes közösségi oldal...

Az elképzelésem az volt, hogy merőben más legyen, mint a már megszokott mazdaklub.hu-s phpBB fórummotor. Megismerkedtem a Drupal nevű, nyílt forráskodú tartalomkezelő (CMS) rendszerrel. Ez egy hosszú, nehéz, tanulással teli út kezdetét jelentette számomra.

A Drupal egy fantasztikus, de szinte átláthatatlanul bonyolult és összetett rendszer - fejlesztői szemmel, de nagyszerűsége abban rejlik, hogy gyerekjáték a használata az általa készült oldalak felhasználói számára. Több hetes fejlesztési munka és több napos tesztelés eredménye mindez, ami itt megtalálható. A cél egy olyan színvonalas közösségi oldal megalkotása volt, mely a legmodernebb webes technológiák alkalmazásával, közösségi élményt és hasznos ismereteket nyújt a felhasználóknak.

Idézetként jöjjön egy részlet a Web 2.0 szócikkről a Wikipédia, szabad enciklopédiából:
A web 2.0 (vagy webkettő) kifejezés olyan második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi, első és másfeledik generációs szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, megosztják vagy véleményezik. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között. Az interaktivitás és a fogyasztók egymással folytatott kommunikációja miatt napjainkban alig van olyan szájt, amely köré ne szerveződne valamilyen közösség.

Általában a Web 2.0-hoz kötött fogalom tartalommegosztás (sharing), azaz bármilyen információ elérhetővé tétele vagy ajánlása egymás számára. Ellentétben a hírek, linkek megosztásával, fájlok megosztása (zenék, filmek) jogi kérdéseket vet föl.

A tartalmat létrehozó felhasználók számának nagyságrendi növekedése az alkotás, a fogyasztás, a véleménynyilvánítás és a kommunikáció demokratizálásához, valamint a világról szerezhető ismeretek minőségi változásához vezet.

A címkézés (tagging) lehetővé teszi, hogy fogalmakat több szempontból egyszerre osztályozzunk. A hagyományos, kategóriákon alapuló osztályozási rendszerekben az osztályozni kívánt dolgokat fő kategóriákra osztják, ezeket kategóriákra, és így tovább. Minden dolog egyszerre csak egy kategóriában lehet (ilyen például a könyvtári Egyetemes tizedes osztályozás: Egy könyv nem lehet egyszerre a Vallás és a Filozófia kategóriában, mert minden kategóriához más könyvespolcok vannak rendelve). Ez kategorizálás feltételezi, hogy van egy, a témához nagyon jól értő szakember, aki a legjobb kategóriába teszi az adott dolgot. A címkézés esetén a felhasználó a dologhoz hozzárendel egy vagy több címkét, ez bárkinek, bármilyen (akár egy másik címkének ellentmondó) címke fölrakását lehetővé teszi ugyanarra a dologra. A szakértők hozzáértését felváltja a tömegek bölcsessége.
Olyan területeken, ahol sok amatőr alkotó van, megváltozik a profik szerepe, igénybe vehetik a sok, egyenként szerényebb képességekkel rendelkező amatőr erőforrásait is. (Például újságírók hagyatkozhatnak amatőr bloggerek véleményére és információira, szakcsillagászok igénybe vehetik amatőrcsillagászok megfigyeléseit.)
Megnő a társadalmi mobilitás. Egy tehetséges ember számára hasonló eszközök és terjesztési csatornák állnak rendelkezésre, mint a profiknak.

Nagyon szeretném ha a mazdaclub.hu elérné célját és valóban egy kultikus közösségi webhellyé válna, a felhasználók legnagyobb örömére!

5
Átlag: 5 (1 értékelés)

Powered by Drupal

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Gebriel képe
Gebriel
2008-05-27 kedd, 22:56
 

Szép és első rövid böngészés alkalmával szerintem jó lett Mat,csak gratulálni tudok. :)

mat323 képe
mat323
2008-05-27 kedd, 23:37
 

Köszi szépen Gebr! Nagyon gyors vagy! Még csak most raktam ki a linket és máris, elsőként regisztráltál! :)

StationW képe
StationW
2008-05-28 szerda, 07:49
 

Tényleg jó, bár eltart egy darabíg amíg felfedezem....

Ha elszúrok valamit te tudsz javítani Máté?

mat323 képe
mat323
2008-05-28 szerda, 10:36
 

Sanyi! A másik helyen ahol megkérdezted leírtam neked, de ide is beillesztem: ha a regisztrációs adatokat akarod javítani, akkor jobb oldalt "Saját adataim" menüpont. Ha beküldtél valami tartalmat amit módosítani/szerkeszteni/törölni szeretnél, akkor jobb oldalt "Követő"
menüpont. Itt látod az összes friss aktivitást a rendszerben. Válaszd ki az általad beküldött és módosítani kívánt tartalmat! (Kattints rá a tartalom címére) Ha betölti, akkor kattints a cím alatt a 3 fülecske (Nézet / Szerkesztés / Kép csatolása) egyikére: "Szerkesztés". Ekkor tudod módosítani - frissíteni - törölni a szöveget.

SzaboZE képe
SzaboZE
2008-05-28 szerda, 19:52
 

Kedves Alkotó! Olvasóként nagy öröm számomra, hogy elkészült az oldal és végre használatba vehetik a lelkes Mazdafan felhasználók :)

mat323 képe
mat323
2008-05-30 péntek, 01:27
 

Szia Zoli! Klubalapító atyánk! :) Úgy néz ki szépen gyarapodunk, növekszik a felhasználók száma, alakul az oldal! Komoly a felhívás a főoldalon, hogy szerkesztőket keresünk, akik szeretnék csillogtatni írói vénájukat.

FBK84
2008-06-08 vasárnap, 18:05
 

Jó az oldal,bár még bizonytalanul keresgélek, majd csak bele jövök. Remélem.  Csaó

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely