Ingyenszervíz?

Blogbejegyzés
2008. július 23. szerda, 13:13 | Szerző: SzaboZE
A fogyasztóvédők legújabb ténykedése a gépjármű importőrök felé irányul. Számukra elfogadhatatlan módszer a gépjárművek időnkénti átvizsgálásának költségeit a vevőre terhelni.

A gyártók ugyanis ehhez kötik a jótállást és csak akkor teljesítik a feltételeket, ha a kuncsaft időröl időre részt vesz az általuk előírt procedurán. A karbantartás pedig nem ingyenes. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) álláspontja szerint a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó garanciát nem köthetik feltételekhez az importőrök, annak ellenére, hogy ez világszerte így működik.

A biztonságos közlekedés érdekében cserére szoruló alkatrészek költsége és a munkadíj Véleményük szerint nem terhelhetó a fogyasztókra, hiszen annak összegéről az autó vásárlásakor nem tájékoztatják előre őket, állításuk szerint ezt az összeget az autó árába kellene beépíteni. A hazai importőrök természetesen nem értenek egyet és jogszerűnek találják a rendszert. Ha keresetük célba jut, várhatóan ismét emelkedni fognak az újautó árak, de kiszámíthatóak lesznek a költségek. Már csak az a kérdés, hogy melyik jobb, megvenni 4-5 millióért egy autót és évente rákölteni a kötelező szervíz költséget vagy akár 4.5-5.5 millióért venni és ingyen szervizeltetni. Én magam azt tapasztalom, hogy pl. a Mazda Budaörs honlapján felkerültek a szervizköltségek, azok tehát elvileg előre láthatóak. De ha jobban feszegetjük a kérdést, pl. egy légkondícionáló szűrőjét sem cserélik és nem tisztítják ingyenesen a garanciaidő alatt, ráadásul a garanciát is csak akkor vállalják, ha az üzembehelyezést zöldkártyás ember végzi el (természetesen nem ingyen). Ezért szerintem elég érdekes az álláspont, ami gyanítom megint csak a drágulást erősíti és a versenyképességet csökkenti. Ezen az alapon az összes gyártó összes termékénél megkövetelhetjük a full ingyenességet. Papírszűrő a porszívóba ingyen, bickili beállítás ingyen és így tovább.

5
Átlag: 5 (2 értékelés)

Mazda_CX7_engine_1.jpg

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
horompoli.gabor képe
horompoli.gabor
2008-07-24 csütörtök, 13:33
 

Ez egy igen érdekes téma.
Sok ember, aki új autóról álmodozik(családjával együt), álltalában a magas kötelező szervízköltségek végett nem vásárol újat.
És ha mégis akkor (Pl. apósom) inkább a 'haver' szerelőhöz viszi, és máris megspórolt sok 10eFt-ot, vagy akár 100eFt-ot !
De mi van ha, az autónak nem azon része mondja fel a szolgálatot, amit a kötelezőszervízen elméletileg kötelezőszervizelnek?
Mert mondjuk az autó computerét nem igazán kell szervizelni! És ha meghibásodik, ugye a garancia füstbement, mivel elmaradtak a márkakereskedő kötelezőszervizelései!
Nyilván a kenőanyag és a szűrők cseréjének semmi köze a computer rendeltetés szerű működéséhez!
Ezek az én sajátos fikcióim, és én csak ezen részével nem értek egyet, a kötelező szervíztől függő garanciával !!!!

SzaboZE képe
SzaboZE
2008-07-25 péntek, 15:57
 

Általában azért ok-okozat viszonyt fel lehet vázolni a meghibásodások közt. Ha valóban a nem megfelelő anyagok használatára lehet visszavezetni a meghibásodást (pl gagyi olaj miatt besült turbó) akkor állhat a garanciavesztés. De ez megintcsak így van máshol is. A hír arra a részre fekszik rá, hogy kell fizetni az anyagok cseréjéért. Apósod is fizet a kötelező szervízért, ha nem a szalonnak, akkor az autószerelőnek. Viszont ez a törekvés pont arról szól, hogy ingyenes legyen a szervíz, tehát apósodnak se kelljen máshova vinnie az autót, mert ingyen szerelik. Elég utópisztikusan hangzik. Ez jó lenne a vevőnek, de mint írtam, akkor máshol is így kellene lennie. Ennek ellenére a használódó részeket senki nem cseréli ingyen még az autóiparon kívül sem (szűrők, olajok, gáz lásd lakás légkondi). Ehhez a garancia mint szolgáltatás gyökeres megváltoztatására van szükség. Ez alapján viszont megint lehetne tolni felfele az autók árait akármeddig.

kukori képe
kukori
2008-07-27 vasárnap, 04:22
 

Végülis a szokásos "akció" viccet sütnék el velünk. Ingyenes! Valójában persze nem, mert kifizettették veled előre :S A fagyi visszanyal, már megint. Ez szerintem egy ügyes húzás lehetne, mert így nem a szomszédhoz vinné szervizelni az új autót a kuncsaft, hanem ugye a már kifizetett (ingyenes :P) márkaszervizbe. Nekik piszok jó lenne, mivel garantált a pénzük X évig (a garanciaidő) és ugye a szerviz ebből él. Most gondolom lesz egy kis műfelháborodás a kereskedők részéről, de ne felejtsük el, ezzel ők nagyon jól kaszálhatnák a lekvárt. Miért nem vagyok meglepődve? Engem nem fenyeget újautó vásárlási veszély, csak jobb végig gondolni a felmerülő lehetőségeket. :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely