90 éves a Mazda - Szokatlan technikai megoldások

Magazin
2010. május 31. hétfő, 22:56 | Szerző: SzaboZE
Budapest, 2010. május 20. A 90 éves Mazda története elválaszthatatlanul kötődik az innovatív motorok és hajtásláncok technikai fejlesztéseihez. A japán gyártó még sosem bánta meg, hogy járt utat hagyott el járatlanért; hogy állandóan új, nem konvencionális megoldásokat keres, melyek távol állnak a mainstream-től. A 90 éves évforduló jó alkalom arra, hogy végignézzük a mérföldköveket.

Mazda Wankel-motor – a legenda tovább él

A Mazda egyik legikonikusabb fejlesztése a Wankel-motor. 10 évvel azután, hogy a német mérnök, Felix Wankel először tesztelte a rotoros motort, már be is szerelték az 1967-ben debütáló, legendás Mazda Cosmo Sport-ba. A Mazda 1961-ben kötött licensz szerződést az NSU-val, hogy szériaérettre fejlessze a technikát. A Mazda Cosmo Sport a márka első járműve, amelyet Wankel-motorral gyártottak, és világszerte az első sorozatgyártású modell bolygódugattyús erőforrással. Ezt követte a Mazda RX-7 és az Eunos Cosmo, melyeket máig kult-járműként említenek. Később a Mazda a motorsport területén is próbára tette ezt a technikát – ez jó kezdeményezésnek bizonyult, 1991-ben győzelemmel zárta a Mazda 787B a 24-órás megmérettetést Le Mans-ban.

Mazda 787BMazda 787B

2003-ban az új generációs (rotary genesis szavakból elnevezett) RENESIS motor elnyerte a híres ’Engine of the Year’ díjat, ezzel szerelték a 2003-ban megjelenő Mazda RX-8-at, ill. finomítottak rajta a modell 2009-es frissítésekor is.

A Wankeltől a hidrogénig

A Wankel-motor fejlesztések során összeszedett tudást a Mazda az alternatív hajtások kutatási területén is hasznosította. A gyár 1991-ben prezentálta az első, hidrogénnel hajtott Wankel-tanulmányát HR-X néven. Ezt a technikát – amely ugyanúgy nulla károsanyag-kibocsátású, mint az üzemanyagcella, de jelentősen egyszerűbb az előállítása és gyártása – az évek során mind tovább finomították. Mára a hidrogénnel hajtott Mazda RX-8 Hydrogen RE, és a Mazda5 Hydrogen RE Hybrid modell Norvégia és Japán útjait rója, hogy bizonyítsa funkcionalitását, és további információkat szolgáltasson a fejlesztés következő lépéseihez.

Mazda5 Hydrogen HEMazda5 Hydrogen HE

A Mazda5 Hydrogen RE Hybrid-ben alkalmazott hibrid technikával (bolygódugattyús motor + elektromotor) már az 1960-as évektől kísérleteztek, ennek eredménye volt az 1970-es EX005.

Külön utak: Miller-motor, V6, négykerék-kormányzás és MX-5 roadster koncepció

A Mazda a belső égésű motorok területén is csorbítatlan kíváncsisággal kereste az alternatív megoldásokat. Nem mindegyik fejlesztést koronázta siker. 1995-ben mutatták be a 2,3 literes Xedos9-et, melynek motorja Miller-ciklusban működött. A nagy közönségsiker elmaradt, holott mesteri mérnöki teljesítményről volt szó: a motor a szívószelepet az Otto-motorokhoz képest hosszabb ideig hagyja nyitva, és térfogat-kiszorításos elven működő kompresszort alkalmaz.

Mazda Xedos9Mazda Xedos9

Ennek eredményeként a nyomás alatt lévő motor energiaveszteség nélkül nagyobb teljesítményt ad le, kevesebb káros anyagot bocsát ki és kevesebb üzemanyagot fogyaszt.

Egy másik érdekes koncepció a V6-motor volt a Mazda MX-3-ban, melyet a 90-es években gyártottak. Az 1,8 literes erőforrás egyike a legkisebb hathengeres motoroknak, amelyek valaha sorozatgyártású modellbe kerültek.

1983-ban a Mazda az MX-02-ben bemutatta négykerék-kormányzás koncepcióját, melyet az 1987-ben piacra lépő Mazda 626-ban vezetett be. A rendszer egy, a sebességtől függő fogaskerekes kormányzáson alapul: alacsony tempónál a hátsó kerekek az első kerekekkel ellentétes irányban mozdulnak el, így az autó könnyebben fordul körbe, egyszerűbb vele a parkolás. Nagyobb sebességnél a hátsó kerekek párhuzamosan mozognak az első kerekekkel, hogy növeljék a menetstabilitást. Ezzel a technikával a Mazda úttörőnek bizonyult a négykerék-kormányzás területén, és bár a fejlesztést nem alkalmazták teljes körűen a továbbiakban, azóta több más márkájú, szériagyártású modellben is alkalmazták ezt a megoldást.

A Mazda legsikeresebb külön útja az MX-5 létrejötte volt. Az 1980-as évek közepén a gyár eldöntötte, hogy egy megbízható, tartós, könnyen kezelhető és alacsony költségen üzemeltethető roadstert dob piacra, egy olyan időpillanatban, mikor ez a szegmens gyakorlatilag nem létezett.

Mazda MX-5 1989Mazda MX-5 1989

A Mazda MX-5 azóta a vállalat legnagyobb dobásának bizonyult. A kétüléses sportautó konzekvens elvek mentén építették meg: hátsókerék-hajtás, alacsony súlypont, rövid váltóutak, precíz kormányzás, súlycsökkentés, és olyan további összetevők, melyek 20 éve határozzák meg az MX-5-ben az autózás élményét.

Jövőbe mutató technika

A 2009-ben, az új Mazda3-ban bevezetett i-Stop rendszer is jól bizonyítja, hogy a Mazda nem elégszik meg azokkal a megoldásokkal, melyek az aktuális piacot jellemzik, hanem mindig a optimumra törekszik. A start/stop rendszernek köszönhetően az autó motorja leáll, mikor az autó nem mozog. A konkurensekhez képest feleannyi idő alatt indítja újra az autót, kiküszöbölve a zavaró zörgéseket és rezgéseket. Az i-Stop rendszer csak egyike azon technikai fejlesztéseknek, melyek biztosítják, hogy a Mazda 2015-re 30%-kal csökkentse modelljeinek együttes fogyasztását és károsanyag-kibocsátását a 2008-as szinthez képest. Ezen cél eléréséhez a súlycsökkentés mellett új generációs benzin- és dízelmotorok bevezetését tervezi, melyek a belső égés optimalizálásával nagyobb teljesítményre képesek, és jóval kisebb emissziót produkálnak a mostani motorokhoz képest. A Mazda a SKY koncepció névvel fémjelzett projekt aktuális eredményeit a 2010-es Genfi Autókiállításon mutatta be. A SKY projekt keretében az új motorok mellett hatfokozatú, automatikus sebességváltót is készül, mely 2011-ben lesz elérhető a piac számára.

Mazda Sky G és D motorokMazda Sky G és D motorok

Forrás: Mazda Motor Hungary

0
Még nincs értékelés

90years_Mazda_HU_hu_jpg72[1].jpg
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely