Mi is az a tuning?

Magazin
2008. június 4. szerda, 14:26 | Szerző: mat323
A Tuning egy angol kifejezés, mely hangolást jelent. Az autótuning területe egy elég kiterjedt témakör, amiben néha elég nehéz eligazodni. A tuning valahol ott kezdődik, hogy a tulajdonos valamilyen szinten elégedetlen járművével, MÁST szeretne, mint az utakon rohangáló többi autó ugyanabból a típusból. A tuning lehetőséget nyújt a tulajdonosoknak, hogy megvalósítsák önmagukat kocsijukban is.

A tuning felfogható úgy is, mint önmegvalósítási mód és életforma, visszatükröződik benne az autós egyénisége. A tunig egy valóságos pénznyelő, esély sincs a ráköltött vagyonok megtérülésére, a fanatikusok ezt csak és kizárólag magukért, a vezetés és autóik élvezetéért csinálják. A cél az, hogy jól érezzék magukat a verdákban.

A gyártósorról legördülő autónak minél több vásárlót kell megnyernie, hiszen a cél az eladott darabszám növelése. Éppen ezért szinte lehetetlen a személyes igényekhez alakítani az autókat (csak néhány méregdrága márka vásárlásánál van lehetőség végigkisérni a gyártási folyamatot, hogy az egyéni igényekhez alakítsák az autót, de ilyenkor is általában csak a belső kialakításba lehet beleszólása a vásárlónak). Ez a tény készteti a tulajt az autó gyári paramétereinek megváltoztatására.

A tuning alapvetően négy nagyobb területre osztható:
- Futómű tuning
- Kipufogó tuning
- Motor tuning
- Optikai tuning

Célszerűnek a futómű tuningjával kezdeni, hiszen ezzel az autó stabilitását lehet növelni, ami rendkívül fontos a biztonságos autózás szempontjából, valamint élvezetesebbé is teszi a vezetést. A legtöbben először a felni és a gumi cseréjével kezdik, majd ezután következhet a sportrugók és lengéscsillapítók beszerelése, később esetleg a toronymerevítők beszerzése. Komolyabb teljesítménynövelő motortuningnál elengedhetetlen a fékek megerősítése is. Nem elfelejtendő tény, hogy a komolyabb igénybevétel miatt a futóműalkatrészek élettartama csökken, ezeket is szükséges kicserélni erősebb változatokra.

Ezután következhet a kipufogórendszer módosítása. Ez jelentheti a hátsódob és a középdob cseréjét, nagyobb átmárőjű csövek beszerelését és utolsó lépésben a sportleömlő beépítésével válik teljessé a kipufogórendszer teljes átalakítása. Nem szabad megfeledkezni a katalizátorról sem, sport-katalizátorra cserélve szinte semmit sem vesz el az autó teljesítményéből.

A motor tuningolásánál legtöbben megelégszenek sportlégszűrő és sportgyertya beszerzésével, valamint még elviszik négykerekűjüket chiptuningra. Néhányan azonban nem elégednek meg ennyivel és komolyabban belemásznak a motor lekivilágába. Erre elég sok lehetőség van, mindennek csak a pénztárca szab határt. Itt is fontos, hogy minden komolyabb beavatkozás kihatással van az alkatrészek élettartamára.

Utoljára, de nem utolsó sorban megemlítendő az optikai tuning. Ezzel az autó külső és belső megjelenése tehető egyedivé, alakítható a tulajdonos egyéniségéhez. Ehhez rengeteg spoilert és kiegészítőt kínálnak az üzletek, de talán a legjobb az egyedi dolgok készítése, ez ugyan többe kerül, de megéri. A felni cseréje ebbe a kategóriába is besorolható.

(Felhasznált irodalom: carstyling.hu)

4
Átlag: 4 (1 értékelés)

tuning-rx8.jpg

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Felix Wankel
2008-12-03 szerda, 21:29
 

Tisztelt Tóth Úr!

Érdeklene mennyibe kerül a 192LE Revolution RX8 chiptuninggal történő combosítása. Mennyi növekedést jelent LE-ben és Nm-ben, mekkora a motor toleranciaküszöbe %-ban kifejezve.

Várom válaszát.

Felix Wankel

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely